Ραπανάκι Βιολετί – Ravanello Viola

Κωδικός προϊόντος: BS8013

Σπορά από Ιανουάριο- Μάιο και Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Κατάλληλη θερμοκρασία 20⁰ βαθμοί Κελσίου.

Ιδιότητες και οφέλη

Φτωχά σε θερμίδες, πλούσια σε νερό και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα ραπανάκια είναι εξαιρετική πηγή μεταλλικών αλάτων, καλίου, σιδήρου και ινών. Ανάμεσα στα μεταλλικά άλατα που περιέχουν, αυτό που αφθονεί είναι το κάλιο. Όσον αφορά στην περιεκτικότητα σε βιταμίνες, η ομάδα της βιταμίνης C κυριαρχεί μαζί με φυλλικό οξύ, οι οποίες είναι οι προ-βιταμίνες της ομάδας Β, ειδικότερα οι Β1,Β2,Β3,Β5 & Β6. Περιέχουν επίσης αρκετές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη. Το ραπάνι έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες, είναι φυσικό διουρητικό και έχει συγκεκριμένα οφέλη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο χυμός του, ο οποίος είναι αντιφλεγμονώδης, κάνει θαύματα για τις νόσους του αναπνευστικού συστήματος και το κρύωμα. Έχει μαλακτικές ιδιότητες και διεγείρει το συκώτι και την δραστηριότητα της χοληδόχου κύστης. Είναι τονωτικό για την αναπνοή, χωνευτικό, διουρητικό και νευρικό ηρεμιστικό και αντι-αλλεργικό φάρμακο.

Συνταγή

Ζυμαρικά από βιολετί ραπανάκια και καρότα

Φτιάξτε μικρά μακαρόνια από ραπανάκια και καρότα χρησιμοποιώντας τον αποφλοιωτή της πατάτας ή ένα ειδικό εργαλείο για αυτό. Ραντίστε τα με μία βινεγκρέτ που θα φτιάξετε από λάδι, λεμόνι και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Πασπαλίστε τα με λίγο αλάτι. Αφήστε τα λίγο να σταθούν για 30’ και μετά σερβίρετε.