Primula – Ηράνθεμο (Πρίμουλα) Βρώσιμα Λουλούδια

Κωδικός προϊόντος: BS2034

Αντιοξειδωτικό

Τα φύλλα της πρίμουλας έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και μεταλλικά στοιχεία, ενώ τα άνθη της περιέχουν φλαβονοειδή και καροτίνη, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η πρίμουλα επίσης περιέχει primeverin και primulaverin, δύο φυσικά συστατικά όπως είναι το σαλικυλικό οξύ, το πιο ενεργό συστατικό της ασπιρίνης. Για αυτό το λόγο, η πρίμουλα θεωρείται φυσικό αναλγητικό. Γνωστή για τις αντι-ρευματικές της ιδιότητες, χρησιμοποιείται και για την αϋπνία, το άγχος και τις κεφαλαλγίες. Τα αφεψήματα που έχουν κατά βάση συστατικό την πρίμουλα βοηθούν στον ύπνο (έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες). Ακόμη, η πρίμουλα έχει αποχρεμπτικές και βλεννολυτικές ιδιότητες και με τη μορφή αφεψήματος, χρησιμοποιείται για την θεραπεία του βήχα, του κρυώματος, της βρογχίτιδας και του βρογχικού άσθματος.

Κατάλληλη θερμοκρασία για σπορά: 25⁰ βαθμοί Κελσίου.

Σπορά από Ιανουάριο – Απρίλιο και από Οκτώβριο – Δεκέμβριο.

Συνταγή:

Ξεπλύνετε 100γραμ. κινόα και βράστε τη για 15′ σε 200γραμ. νερό προσθέτοντας λίγο αλάτι, μέχρις ότου απορροφηθεί το νερό. Πλύνετε μερικά φύλλα σπανάκι και 20 άνθη πρίμουλας. Σε ένα τηγάνι σωτάρετε ένα μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Όταν πάρει χρυσαφί χρώμα, προσθέστε το σπανάκι και σωτάρετε το για λίγα λεπτά με λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε τα άνθη πρίμουλας και λίγα φύλλα της. Πάρτε ένα τετράγωνο κύπελλο ζυμαρικών και το τοποθετήστε σε ένα πιατάκι, με ένα κουτάλι μεταφέρετε σταδιακά το κινόα, τραβώντας το πίσω μέρος του κουταλιού. Σταδιακά προσθέστε το σπανάκι με τις πρίμουλες και σκεπάζετε με την υπόλοιπη κινόα. Πιέστ και  ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο  – σερβίρετε.